Какво представляват чистата жилищна площ, общите части и светлата площ в едно жилище?

При избора на апартаменти, е важно да се запознаем с площта, качеството на жилището и всички други фактори, които са важни за нас.

Много хора обаче нямат яснота относно различните понятия, свързани с площта на едно жилище. В тази статия ще разгледаме основните понятия и ще дадем съвети за това как да ги разберем.

Светла площ

Светлата площ е размерът между стените в апартамента, без да се включва нито един вътрешен зид или стена. Това е площта, която виждаме, когато влезем в едно помещение.

Дизайнерите използват светлата площ, когато вземат размерите на едно жилище, което ще обзавеждат.

Чиста жилищна площ (ЧЖП)

Чистата жилищна площ включва всички помещения, които се считат за жилище и са предназначени за живеене.

Тя включва спални, хол, кухня, баня и други помещения, които са самостоятелни и предназначени за пребиваване на хора. ЧЖП включва и площите на вътрешните стени, коридори, балкони и тераси, които са свързани с жилището.

Общи части

Общите части на сградата представляват сегменти от нея, които са необходими за правилното функциониране на общото пространство.

Тези сегменти включват стълбища, коридори, общи помещения и други подобни. В допълнение към това, общите части включват и разделителните стени – вътрешните и външни стени, които отделят индивидуалните единици в сградата.

Всеки собственик на имот в сградата има право да използва общите части, но е също така задължен да ги поддържа и поддържа в състояние, което да отговаря на стандартите и правилата за поддръжка на сградата.

N-стаен или N-спален апартамент?

При представянето на едно жилище за продажба, има два различни начина за описание на броя стаи. В някои държави е утвърдено всяко жилище да се обявява като N-спално и да се подчертава броят на баните, които има.

Това е по-специфичен и конкретен начин за представяне на жилището. В България обаче няма утвърден стандарт за това и хората имат различни предпочитания.

Най-често се използва описание като N-стаен апартамент, където N означава броят на спалните стаи. Тази информация се допълва с броя на баните и други важни характеристики на жилището.

Заключение

Разбирането на понятията за чистата жилищна площ, общите части и светлата площ на едно жилище е от съществено значение при избора на подходящо жилище.

Чистата жилищна площ включва всички помещения, които представляват жилище, общите части са площите, които се споделят от собствениците в сградата, а светлата площ е размерът между стените в апартамента.

За да представим едно жилище за продажба, можем да използваме описания като N-стаен или N-спален апартамент, в комбинация с броя на баните и други важни характеристики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BGBulgarian